Πως να ξυπνάς (κάθε μέρα) νωρίς το πρωί - και τι να κάνεις μετά.

Θα μπορούσα να γράψω διάφορα post για τις απόψεις μου σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις, για το πως να περάσεις (επιτέλους) μαθήματα, για τα επιχειρηματικά όνειρα των φοιτητών, αλλά η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα πρόβλημα:

Τα περισσότερα από αυτά συμβαίνουν στη διάρκεια της μέρας, αλλά ο μέσος φοιτητής έχει ξεχάσει το χρώμα του ουρανού.

"Καλημέρα! Τρώω το "πρωινό" μου και έρχομαι...

Τώρα, δεν μιλάω απαραίτητα για έναν πρωτοετή: Όταν έρχεσαι από την καθημερινή μανούρα του λυκείου με το εμετικά πρωινό ξύπνημα είναι λογικό πως θα πρέπει να απολαύσεις για λίγο καιρό την φοιτητική απραξία του να ξενυχτάς και να ξυπνάς απόγευμα.

Και τελικά δεν είναι κακό - είναι μια σημαντική φάση - σημαντική επειδή πρέπει να το κάνεις για να το βαρεθείς.

Όταν από την άλλη είσαι 3ο ή 4ο+ έτος, η φάση που το να πέφτεις σε χειμερία νάρκη ήταν κάτι ενδιαφέρον θα πρέπει να έχει ήδη τελειώσει. Αν ακόμη κοιμάσαι μέχρι τις 3 το μεσημέρι τότε έχεις καταντήσει να σπαταλάς τα πιο σημαντικά χρόνια της ζωής σου.

Η "σπατάλη" αναφέρεται σε δυο κομμάτια:

 1. Σπαταλάς σημαντικές ώρες από το να είσαι 20 χρονών (πολλοί μεγαλύτεροι θα έδιναν τα πάντα για να ζήσουν μια μόνο μέρα στην ηλικία σου).
 2. Σπαταλάς χρόνο αφήνοντας το πανεπιστήμιο και καταλήγοντας στο 5ο έτος αιώνιος φοιτητής, να κλαίγεσαι.

Είσαι ακόμη μαζί μου; Αισθάνεσαι το νόημα από αυτά που λέω; Αν ναι, συνεχίζουμε.

Φωνή αναγνώστη: "Μα γιατί να κάνω τον κόπο να ξυπνήσω νωρίς;"

Αγαπητέ αναγνώστη,το διπλό μου κρεβάτι είναι τόσο ζεστό και άνετο το πρωί και η Adriana (Lima) τόσο γλυκιά και ήσυχη δίπλα μου που κι εγώ την ίδια ερώτηση κάνω κάθε μέρα στον εαυτό μου.

Είναι όμως μια ψευδαίσθηση του καριόλη του εγκεφάλου μας. Βλέπεις, παρατηρώ το μυαλό μου να λέει πριν πέσω για ύπνο: "Αύριο θα ξυπνήσω νωρίς, έχω τόσα πολλά που θέλω να κάνω!" και αλήθεια έχω πολλά να κάνω.

Αλλά, με το που ανοίξω τα μάτια μου λόγω του ξυπνητηριού που βαράει νταούλια (και πατήσω snooze 5 φορές) έχω μια περίεργη, απόλυτη θέληση να μην σηκωθώ ποτέ ξανά από το γλυκό μου κρεβάτι.

Ο καριόλης εγκέφαλος μου.

Παρατήρησε: Πριν κοιμηθώ ορκίζομαι (και το θέλω) να ξυπνήσω νωρίς για να ζήσω τη μέρα μου, αλλά με το που "ξυπνάω" με καταλαμβάνει μια θέληση για περισσότερο ύπνο.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι πως μετά το καθυστερημένο, τελικά, ξύπνημά μου με πιάνει ένα αίσθημα μετάνοιας. Πάντα στεναχωριέμαι που έχασα τη μέρα. Πάντα.

Προσωπική ιστορία φοιτητικής τρέλας: Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που δεν περνούσα μαθήματα αλλά αυτός με τρελαίνει απίστευτα όταν τον θυμάμαι. Πρώτο έτος πληροφορικής: Ενώ είχα διαβάσει και ήμουν έτοιμος να σκιιιισω στην εξέταση ξυπνούσα 8:30 το πρωϊ για να πάω να δώσω, αλλά έτσι όπως ξάπλωνα στο ζεστό μου κρεβάτι και πατούσα το "αναβολή ξυπνητηριού" για 3η φορά λέω: "Δεν γα..." και συνέχισα τον ύπνο μου. Αυτό συνέβη... μερικές φορές. Ξυπνούσα τελικά στις δώδεκα περήφανος για το πόσο chill-out τύπος ήμουν. Μισό να χτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο.

Πως αισθανόμουν στο πρώτο και δεύτερο έτος.

Τελικά, τι σου προσφέρει το πρωινό ξύπημα;

Κατ' αρχήν, όταν λέω "πρωινό" ξύπνημα εννοώ ξύπνημα μεταξύ 9 και 10, ώρες όπου νομίζω βρίσκεται η χρυσή τομή. Οτιδήποτε πριν τις 9 ψιλο-είναι υπερβολικό για έναν μέσο φοιτητή, ενώ μετά τις 10 αρχίζεις και μπαίνεις στον δρόμο για 11 που είναι πολύ κοντά στο μεσημέρι.

Οπότε, ας πούμε πως ξυπνάω 9:30 η ώρα. Προφανώς, θα πάρει περίπου ένα μισάωρο για να σηκωθώ από το κρεβάτι, να πλυθώ και να φάω πρωϊνό - ουσιαστικά, θα είμαι έτοιμος "να ζήσω" μετά τις 10.

Από εδώ και πέρα είναι θέμα επιλογών:

 • Μπορώ να πάω για μάθημα στο πανεπιστήμιο. Ειδικά αν είμαι σε προχωρημένο έτος και χρωστάω μαθήματα, αυτό είναι σημαντικό.
 • Μπορώ να πάω για καφέ. Ακόμη και δυο ώρες να καθίσω, θα έχω τελειώσει πριν τις 12.
 • Μπορώ να τακτοποιήσω υποχρεώσεις που δεν γίνονται το απόγευμα, όπως πληρωμή λογαριασμών και ψώνια από το super market.
 • Μπορώ να μελετήσω με την ησυχία μου για τη σχολή, να λύσω ασκήσεις και να κάνω εργασίες χωρίς να έχω τον πειρασμό των φίλων που είναι για καφέ (αφού οι περισσότεροι θα κοιμούνται ακόμη)...

...και προφανώς πολλά άλλα. Πάνω απ' όλα, όμως, θα πετύχω την μέρα στο απόγειό της, θα ζήσω πραγματικά μια μεγαλύτερη μέρα, τόσο σε εμπειρίες όσο και ουσιαστικά (από άποψη χρόνου) κι αυτό αρκεί για να αλλάξει τη διάθεσή μου προς το καλύτερο.

Στ' αλήθεια, τις σπάνιες μέρες που ξυπνάω νωρίς (λόγω πανεπιστημίου η υποχρεώσεων) βλέπω ένα άλλο επίπεδο χαράς μέσα μου στο τέλος της μέρας. Αισθάνομαι πως δεν σπατάλησα τον πολύτιμο μου χρόνο.

Πως να ξυπνάς νωρίς το πρωί.

Καλή η φιλοσοφία περί του ξυπνήματος, αλλά τελικά στην πράξη πως μαθαίνει κανείς να ξυπνάει νωρίς το πρωί;Όπως όλα τα πράγματα, το θέμα είναι να χρησιμοποιήσεις τη δύναμη της συνήθειας για να πετύχεις τον στόχο σου μέσα από μικρές, συχνές αλλαγές. (Δείτε το post για τη δύναμη της συνήθειας και των μικρών βημάτων)

Ο δρόμος για το πρωινό ξύπνημα δεν είναι μακρύς, αλλά απαιτεί από εσένα μια συγκεκριμένη αφοσίωση στο νέο σου πρόγραμμα.

Η διαδικασία χωρίζεται σε δύο μεγάλα κομμάτια, στο να μάθεις να κοιμάσαι καλά και στο να μάθεις να ξυπνάς. Ας δούμε για αρχή το πρώτο, πως να μάθεις να κάνεις έναν καλό ύπνο:

 • Απέφυγε τις οθόνες την ώρα που πρέπει να κοιμηθείς. Με λίγα λόγια όταν πλησιάζουν τα μεσάνυχτα κλείσε το καταραμένο Facebook, κλείσε την τηλεόραση, μην παίζεις με το κινητό σου. Γιατί; Επειδή έρευνες έχουν δείξει πως το έντονο φως πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό του ανθρώπου. Σε πιο απλά λόγια, το έντομο φως κατάματα πριν κοιμηθείς γαμ*ει τον ύπνο σου.

  Αν πραγματικά θέλεις να κοιμηθείς νωρίς παρ' το απόφαση και στις 11 η ώρα κάθε μέρα κλείσε οτιδήποτε μπορεί να σε επηρεάσει. Μην καίγεσαι στο Facebook, μην λιώνεις στην τηλεόραση (δεν χάνεις και τίποτα ούτως η άλλως) και μην στέλνεις κλαμένα μηνύματα στην πρώην σου εστιάζοντας στα φωτεινά pixel του κινητού σου που γελάνε με την κατάντια σου.

  Μια πολύ αποτελεσματική εναλλακτική είναι το να διαβάσεις κάποιο βιβλίο (ή ένα Kindle) πριν κοιμηθείς. Έτσι όχι μόνο δεν θα σε επηρεάσει το φως μιας οθόνης, αλλά σιγά-σιγά θα κουραστείς και θα σε πάρει ένας γλυκός ύπνος. (Bonus: Διάβασες κάτι διαφορετικό από status updates σαβούρηδων)

  Ξέρω πως είναι δύσκολο για τους περισσότερους, αλλά όλα είναι θέμα επιλογής: Θέλεις πρωινό ξύπνημα ή όχι;

 • Άσε ανοιχτά τα παντζούρια και τις κουρτίνες του υπνοδωματίου σου . Αν είσαι φοιτήτρια και μένεις απέναντι από το σπίτι μου άρχισε τώρα να γδύνεσαι. Έλα, έχω κλείσει την τηλεόραση και δεν έχω τίποτα ενδιαφέρον να δω! Οκ, παραφέρομαι...Το φως βλέπεις δεν είναι μόνο ένα σατανισμένο κύμα/σωματίδιο που έχει σκοπό να σου χαλάσει τον ύπνο. Αντιθέτως, μπορεί να γίνει ο καλύτερός σου φίλος στην προσπάθειά σου να ξυπνήσεις.

  Πως; Ας μιλήσουμε λίγο για τη μελατονίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται από τον εγκέφαλό μας όταν πέφτει το σκοτάδι και αρχίζει να χάνεται όταν βλέπουμε το φως της μέρας. Η μελατονίνη, λοιπόν, είναι αυτό που σε κάνει να νυστάζεις - και όταν εσύ κοιτάς κατάματα το πανάκριβο φως του iPhone σου, μπερδεύεις τον εγκέφαλό σου που νομίζει ότι είναι μέρα.

  Από την άλλη, αφού κοιμηθείς και η μελατονίνη φτάσει στα high της, πρέπει κάποια στιγμή να φας ένα χοντρό ερέθισμα του στυλ "ντάλα ήλιος" για να αρχίσει αυτή να χάνεται από το αίμα σου και να ξυπνήσεις με άνεση και ευδιαθεσία. Οπότε, άσε ανοιχτά τα παράθυρα και επέτρεψε στη φύση να κάνει τη δουλειά της.

 • Κόψε τις διεγερτικές ουσίες. Μιλάω για την καφεΐνη, το αλκοόλ, το τσιγάρο. Κοψ' τα (η ελλάτωσέ τα) γιατί κατ' αρχήν δεν κάνουν καλό. Κατά δεύτερον, οι ουσίες αυτές είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου σου.

  Όσο κι αν φαίνεται αντι-διαισθητικό, η καφεΐνη δεν είναι κάτι απαραίτητο για να ξυπνήσεις - εσύ την κάνεις απαραίτητη: Τις πρώτες 3-4 φορές που πίνεις καφέ υπάρχει πράγματι μια διέγερση, πράγματι μπορεί να σε ξυπνήσει αλλά πολύ σύντομα το σώμα σου αρχίζει να παρουσιάζει ανοχή σε αυτή και αμέσως μετά εθισμό.

  Μετά από αυτό, όσο κι αν νομίζεις πως ο καφές σε τονώνει, εσύ απλά δέχεσαι την εγκεφαλική επιβράβευση για την συντήρηση του εθισμού σου. Ο καφές, δηλαδή, δεν σε τονώνει, απλά δημιουργεί τις συνθήκες για να είσαι πεσμένος όταν δεν πίνεις καφέ.

  (Για περισσότερες πληροφορίες ρίξε μια ματιά στην Wikipedia)

  Το αλκοόλ από την άλλη δεν θέλει ιδιαίτερη εξήγηση. Δοκίμασε να κατεβάσεις ένα μπουκάλι Jagermeister πριν πας για ύπνο και περιέγραψέ μου μετά την εμπειρία σου από τον ύπνο που έκανες. Δεν θα κάνει απαραίτητα άσχημο ύπνο, αλλά θα κάνεις σίγουρα ύπνο με διαταραγμένο ωράριο.

  Άλλο ένα θέμα δύσκολης απόφασης, που όμως μπορεί να κάνει τη διαφορά στον στόχο μας προς το πρωινό ξύπνημα.

 • Πρόβλεψε και απόφυγε τις κακές συνθήκες για ύπνο. Ο καλός ύπνος έχει να κάνει με την άνεση, είναι η απόλυτη στιγμή χαλάρωσης - γι' αυτό και δεν πρέπει να χαλιέται από "μη-χαλαρά" πράγματα.

  Ξέρεις ότι η θερμοκρασία του δωματίου σου, πέραν από μια σημαντική δική σου αίσθηση επηρεάζει και τον κιρκάδιο ρυθμό σου (το εσωτερικό ρολόι του σώματός σου); Αν το δωμάτιό σου είναι πολύ ζεστό η πολύ κρύο, τότε θα είναι δύσκολο να κοιμηθείς. Πειραματίσου για να βρεις την ιδανική θερμοκρασία για εσένα.

  Έφαγες βαριά πριν κοιμηθείς; Τότε λυπάμαι, άλλα πέραν του ότι είσαι χοντρός (στο μυαλό) θα κάνεις και χάλια ύπνο. Από την επόμενη φορά, προτίμησε ελαφριά γεύματα πριν τον ύπνο, ή ακόμη καλύτερα καθόλου φαγητό.

  Ήπιες δέκα λίτρα νερό πριν πας για ύπνο; Θες να βάλουμε στοίχημα πως θα ξυπνήσεις τρεις φορές για να επισκεφθείς την τουαλέτα;

  Άφησες την πόρτα ανοιχτή για τον συγκάτοικό σου που θα γυρίσει αργά τα χαράματα ή θα χρειαστεί να ξυπνήσεις για να του ξεκλειδώσεις;

  Είναι πολύ απλά πράγματα, αλλά αν τα στρώσεις όλα θα έχεις κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τον τέλειο ύπνο.

 • Πέσε κάθε μέρα για ύπνο την ίδια ώρα. Αφού μπεις στη διαδικασία του να κοιμάσαι σαν άνθρωπος (και όχι σαν φοιτητής) θα πρέπει να κάνεις το επόμενο βήμα και να αρχίσεις να κοιμάσαι κάθε μέρα την ίδια ώρα.

  Αποφάσισε πρώτα το τι ώρα θέλεις να ξυπνάς. Αν πέσεις για ύπνο 9-10 ώρες νωρίτερα, τότε είσαι καλυμμένος. Εδώ θέλουμε να δημιουργήσουμε μια μόνιμη συνήθεια και, ευτυχώς, το σώμα μας γουστάρει καταστάσεις με συνήθειες.

  Αν τη μια μέρα κοιμάσαι στις 12 και την άλλη στις 3 (το βράδυ), το μόνο που καταφέρνεις είναι να μπερδεύεις το εσωτερικό σου ρολόι. Αν, όμως, μάθεις στο σώμα σου να κοιμάται και να ξυπνάει συγκεκριμένες ώρες, τότε θα έχεις κερδίσει την ικανότητα να προγραμματίζεις τη ζωή σου και θα απολαμβάνεις ένα υπέροχο, ξεκούραστο, καθημερινό ξύπνημα.

Ως εδώ είναι το πρώτο μέρος της διαδικασίας. Επόμενο βήμα είναι να δούμε το πως μπορείς να ξυπνάς πιο εύκολα, πιο σίγουρα και (το σημαντικότερο) πιο ευχάριστα:

 • Κάνε μικρές, καθημερινές αλλαγές στην ώρα που ξυπνάς. Θα μπορούσε κανείς να πει "Κοιμήσου νωρίτερα για να ξυπνήσεις νωρίτερα" και σαν πρόταση δεν θα φαινόταν ανόητη. Όταν όμως πέφτεις για ύπνο χωρίς να αισθάνεσαι ακόμη νυσταγμένος τότε απλά θα χάσεις τον χρόνο σου στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι, καταλήγοντας τελικά να κοιμηθείς ξανά στις τέσσερις το πρωί. Και πάμε πάλι από την αρχή, ξύπνημα στις 2 κλπ.

  Ο σωστός τρόπος είναι να ελέγξεις πρώτα το ξύπνημά σου, αφού ενώ μπορείς να ξυπνήσεις με το ζόρι, δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο και με τον ύπνο.

  Τι ώρα ξυπνάς κανονικά; Στη 1; Βάλε το ξυπνητήρι σου στις 12:45 και ξύπνα κατευθείαν, χωρίς δικαιολογίες - ούτως η άλλως δεν θα είναι πολύ δύσκολο. Συνέχισε κανονικά τη μέρα σου και πέσε για ύπνο όταν νυστάξεις. Την επόμενη μέρα ρύθμισε το ξυπνητήρι ένα τέταρτο νωρίτερα, στις 12:30 και ου το καθ' εξής. Με τον καιρό το ξυπνητήρι σου θα χτυπάει στις 9 και εσύ θα το έχεις συνηθίσει.

 • Βάλε κάποιον να σε ξυπνήσει. Αν έχεις κάποιον μέσα στο ίδιο σου το σπίτι που θα κάνει τον κόπο να ανοίξει τα παράθυρα, να σου φωνάξει "ξύπνα!" και να σε αναστατώσει μέχρι να μην έχεις άλλη επιλογή τότε είσαι τυχερός. Από την άλλη, μπορεί κάποιος να σε ξυπνήσει και μέσω τηλεφώνου.

  Το πιθανότερα ικανό άτομο γι' αυτή τη δουλειά είναι η μάνα σου. Ζήτα της να σε ξυπνάει κάθε μέρα (μέσω τηλεφώνου η live) κάποια συγκεκριμένη ώρα. Δεν νομίζω να σου αρνηθεί.

  Προσωπικά, έχω παρατηρήσει πως όταν ξυπνάω από τηλεφώνημα - ακόμη και είναι για κάτι άσχετο - αν μιλήσω για μερικά λεπτά και πάρει μπρος το μυαλό μου, μετά δεν θέλω καν να κοιμηθώ. Αν δηλαδή μπεις στη διαδικασία να σκεφτείς, να μιλήσεις, τότε ξυπνάς.

  Το πρόβλημα όμως είναι πως για κάποιους από εμάς αυτός ο τρόπος όχι μόνο είναι βίαιος αλλά και αναποτελεσματικός, αφού μετά το τηλεφώνημα μπορεί να την πέσουμε ξανά για ύπνο. Κι εδώ ερχόμαστε στο επόμενο tip...

 • Κανόνισε ένα ραντεβού. Αν στις εννιά το πρωί σας είχε πει ο τεχνικός του ΟΤΕ ότι θα έρχονταν σπίτι σας, θα ξυπνούσατε;

  Αν στις οχτώ το πρωί σας είχε βάλει ο καθηγητής σας επιτηρητή για την εξεταστική θα ξυπνούσατε για να πάτε;

  Αν ένας φίλος σας από άλλη πόλη ερχόταν επίσκεψη σε εσάς στις 10 το πρωί θα ξυπνούσατε για να τον υποδεχθείτε;

  Νομίζω ότι είναι προφανές το που θέλω να καταλήξω. Κανονίστε μια πρωινή δραστηριότητα την οποία δεν μπορείτε να αναβάλετε. Βρείτε μια part-time πρωινή δουλειά. Κανονίστε με έναν συμφοιτητή σας ότι θα τον πάρετε για να πάτε μαζί στο μάθημα - πείτε του να σας περιμένει κάτω από το σπίτι σας. Χωθείτε σε πρωινά εργαστήρια στο πανεπιστήμιο, βάλτε τα μαθήματα οδήγησής σας το πρωί και οργανώστε το casting για τη Victoria's Secret στις 8.

  Κάντε ότι είναι δυνατόν για να μην έχετε δικαιολογία - και για να έχετε κάτι ενδιαφέρον να κάνετε αφού ξυπνήσετε.

 • Συνειδητοποίησε το πρόβλημα με τα ξυπνητήρια. Το ξυπνητήρι είναι πολλές φορές απαραίτητο, αλλά έχω παρατηρήσει πως όταν υπάρχει κάποια σημαντική δουλειά για να κάνω το πρωί, ξυπνάω μόνος μου τη σωστή ώρα πριν καν ακούσω το διαβολεμένο μηχάνημα να χτυπάει.

  Το πρόβλημα με τα ξυπνητήρια είναι πως είναι ενοχλητικά. Βέβαια, πολλοί θα πουν "αυτός είναι ο σκοπός τους" αλλά εγώ δεν πιστεύω πως πρέπει να σου σπάσουν τα νεύρα για να ξυπνήσεις.

  Αν έχεις κοιμηθεί τη σωστή ώρα και με τον σωστό τρόπο θα πρέπει να μην χρειάζεσαι ξυπνητήρι - η στην μέση περίπτωση, στην οποία θα αναφερθώ, θα πρέπει το ξυπνητήρι να είναι απλά μια υπενθύμιση της σωστής ώρας.

  Για αρχή διάλεξε τον τρόπο με τον οποίο θέλεις να σε ξυπνάει ένα ξυπνητήρι: Μπορείς να ακούς τον κλασσικό καταραμένο ήχο, μπορείς να ακούς ραδιόφωνο ή μουσική της επιλογής σου ή μπορείς να επιλέξεις ένα διαφορετικό ξυπνητήρι που δουλεύει με δόνηση ή με φως.

  Το καλό με το να σε ξυπνάει μουσική είναι πως μπορείς να διαλέξεις ένα δυναμικό κομμάτι που να σου ανεβάζει κατευθείαν τη διάθεση. Όσον αφορά το ξύπνημα με φως, πολλοί λένε πως δουλεύει αφού στηρίζεται στις θεωρίες για το φως που περιέγραψα νωρίτερα. Για μερικές συσκευές τέτοιου είδους κάντε κλικ εδώ.

  Έπειτα έρχεται το πρόβλημα του snooze, της "αναβολής" που σας δίνει 5 λεπτά ύπνου παραπάνω. Κάποιοι βολεύονται από αυτό και καταλήγουν να ξυπνήσουν τη σωστή ώρα, αλλά πολλοί πατάνε τρεις φορές το snooze και μετά κλείνουν εντελώς το ξυπνητήρι και ξανακοιμούνται. Αν είσαι ένας από αυτούς, παρ' το απόφαση να ξυπνάς κατευθείαν με το πρώτο χτύπημα.

 • Κάνε ντουζ το πρωί. Το κρύο νερό σε ξυπνάει, οπότε αν έχεις μια μικρή υπνηλία ακόμη και αφού σηκωθείς από το κρεβάτι, πέρνα μια βόλτα από το κοντινότερο ντουζ και κάνε ένα δροσερό μπανάκι. Οι πιθανότητες λένε πως θα βγεις αναζωογωνημένος και πιο ξύπνιος.

Όμως, αφού ξυπνήσω, τι θα κάνω;

Τα tips και οι διαδικασίες που διαβάσατε ως τώρα, δουλεύουν. Είναι πράγματα λογικά και δοκιμασμένα - για έναν μέσο άνθρωπο. Οι περισσότεροι όμως αναγνώστες του Φοιτηtips είναι... φοιτητές και αυτό μας θέτει ένα άλλο πρόβλημα.

Βλέπετε, ο μέσος ενήλικας έχει διάφορα πράγματα να κάνει αφού ξυπνήσει: Να πάει για δουλειά, να μαγειρέψει, να τακτοποιήσει το σπίτι, να πληρώσει λογαριασμούς. Ο φοιτητής όμως μπορεί να περνάει φάση που να αισθάνεται πως δεν έχει τίποτε να κάνει.

Κι αυτός είναι τελικά ένας από τους βασικούς λόγους που εμείς οι φοιτητές κοιμόμαστε σαν μοσχάρια μέχρι νωρίς το απόγευμα: Πιστεύουμε ότι οι ώρες από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι είναι ουσιαστικά "νεκρός χρόνος", ώρες που όλοι οι άλλοι θα κοιμούνται και το μόνο που θα μπορούμε να κάνουμε θα είναι να λιώσουμε στα πρωινάδικα. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Η ώρα 9 το πρωί δεν έχει καμία διαφορά από τις 9 το απόγευμα για εσένα.

Πες πως θέλεις να φας τον χρόνο σου στο ίντερνετ - γιατί να μην το κάνεις το πρωί, την ώρα που όλοι οι άλλοι κοιμούνται και να κρατήσεις το "κοινωνικό" απόγευμα για επαφές και συναντήσεις;

Ή γιατί να μην διαβάσεις το πρωί για το πανεπιστήμιο και να βγεις χαλαρά το απόγευμα για καφέ χωρίς να έχεις άλλα πράγματα στο μυαλό σου;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις το πρωί και να καταλήξεις με μια μεγαλύτερη μέρα:

 • Βγες από το σπίτι σου. Πιστεύω πολύ στο "έξω". Νομίζω δεν είμαστε φτιαγμένοι για να κλεινόμαστε μέσα σε τοίχους. Έτσι και για το πρωί, σήκω, ντύσου και βγες από το σπίτι. Πάνε στο φούρνο και φάε πρωινό. Πλήρωσε τον λογαριασμό του νερού. Πάνε πιες έναν καφέ μόνος σου και διάβασε την πρωινή εφημερίδα. Ξεκίνα τη μέρα σου μέσα στους ανθρώπους και στο φως της μέρας και ετοιμάσου για ανεβασμένη διάθεση στη συνέχειά της.

 • Πήγαινε στο πανεπιστήμιο. Σίγουρα έχεις πολλά πρωινά μαθήματα που μπορεί να αγνοείς. Δοκίμασε όμως μια αλλαγή: Πήγαινε για παρακολούθηση το πρωί και μπορεί αυτό να κάνει τη διαφορά στην εξεταστική του εξαμήνου σου.

 • Προετοίμασε τη μέρα σου. Κάθε μέρα είναι σημαντική - δεν πρέπει να σπαταλάς καμία. Εδώ μπορεί να σε βοηθήσει ένα καλό, πρωινό ξύπνημα, αφού θα έχεις χρόνο να σκεφτείς τους στόχους σου για τη μέρα, να οργανωθείς κατάλληλα και να κάνεις ένα "ντου" παραγωγικότητας ή διασκέδασης (η και τα δυο). Αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου (μακριά από οθόνες και τηλέφωνα) και κοίτα μέσα σου, αποφασίζοντας τις σημερινές επιλογές σου.

 • Ακολούθησε ένα καθημερινό πρόγραμμα/συνήθεια. Αφού μπεις στη διαδικασία του πρωινού ξυπνήματος έρχεται η ώρα να κάνεις το επόμενο βήμα και να εδραιώσεις μια καθημερινή πρωινή διαδικασία.

  Θέλεις να γίνεις καλύτερος φοιτητής; Κάνε τις ώρες 10-12, ώρες μελέτης και επανάληψης. Θέλεις να γράψεις ένα βιβλίο; Ακολούθησε την τακτική του Stephen King και γράψε κάθε πρωί για τρεις ώρες. (Δες τα απίστευτα tips του King) Αφιέρωσέ μου το νομπελ λογοτεχνίας σου.

  Θέλεις να γίνεις φέτες; Προσπάθησε να κάνεις γυμναστική το πρωί, κάθε μέρα.

  Θέλεις να γράψεις ένα καλό application; Προγραμμάτισε για τρεις ώρες κάθε πρωί.

  Πιάνεις το νόημα; Δημιούργησε μια καθημερινή πρωινή συνήθεια "χιονόμπαλα" και μέρα-με- τη-μέρα παρατήρησέ την να εξελίσσεται σε χιονοστιβάδα γαματοσύνης.

 • Σπατάλησε τον χρόνο σου τώρα, αντί για το βράδυ. Εντάξει, καλά όλα τα επικά κόλπα παραγωγικότητας και δημιουργικότητας, αλλά είμαστε Έλληνες φοιτητές. Ας μην περιμένουμε και τόσο πολλά από τον εαυτό μας, ε;

  OK τότε. Στη χειρότερη περίπτωση, όμως, ξύπνα νωρίς και σπατάλησε τον χρόνο σου.

  Μπες Facebook για να δεις το τελευταίο κουτσομπολιό μιας που δεν ξέρεις και για να διαβάσεις το καινούριο copy-paste στιχάκι του ξαδέρφου της γκόμενας κάποιου. Δες Μενεγάκη. Διάβασε Hello (γαμάτο περιοδικό ε;).

  Φάε τον χρόνο σου ανηλεώς. Ακόμη κι έτσι θα καταλήξεις να έχεις καλύτερη διάθεση, να αισθάνεσαι πιο υγιής και θα έχεις ακόμη περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα σου για να σπάσεις τα ρεκόρ σαπίλας των φοιτητών. Αλλά πρόσεχε, έχεις σοβαρό ανταγωνισμό.

Αυτά τα λίγα για το πως να ξυπνάς το πρωί. Κι ακόμη κι αν δεν κέρδισες κάτι από αυτό το post, μπορεί να κατάφερα να σε νυστάξω λίγο. Άντε στο κρεβάτι σου τώρα!

Ποιες είναι οι δικές σας εμπειρίες με τον ύπνο και το πρωινό ξύπνημα; Έχετε κάποιο καλό tip για να μοιραστείτε; Βγάλτε τη χολή σας ελεύθερα στα λογοκρινόμενα comments του Φοιτηtips!

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

Μαρία

Εξαιρετικό ποστ!:) Γέλασα πολύ με το βίντεο! Στο πρώτο έτος έκανα ακριβώς αυτό, μέχρι που έφτασα στο σημείο να μη δω φως και ήλιο για δύο μέρες και εκεί, λίγο πριν την κατάθλιψη, αποφάσισα να αλλάξω συνήθεια. Μου πήρε ένα χρόνο περίπου, αλλά τα κατάφερα να μη θεωρώ την ένδειξη 3πμ φυσιολογική για ύπνο. Φέτος που χρειάζεται λόγω σχολής να σηκώνομαι από 6:00 μέχρι το αργότερο 7:30 (Αθήνα, γαρ), έπρεπε να εφαρμόσω κάποια tips και να αντέξω το γεγονός ότι έφευγα από το σπίτι νύχτα. Τι με βοήθησε: 1)Πολλαπλά ξυπνητήρια χωρίς snooze, αλλά με διαφορά 5 λεπτών. π.χ αν θέλω να σηκωθώ 8 το βάζω από τις 7:30 και με διαφορετικούς ήχους- τραγούδια. Το πρώτο είναι μόνο δόνηση. Πλέον, ξυπνάω με αυτό. 2) Βάζω όλη μου τη δύναμη και απλώς σηκώνομαι χωρίς να το πολυ-αναλύω. Όσο το σκέφτομαι, τόσο δυσκολότερο. 3) Έχω έτοιμο νερό και καφέ στην καφετιέρα φίλτρου από το βράδυ, όπως και έτοιμο τοστ στο ψυγείο. Απλώς πατάω δύο κουμπιά και το πρωινό μου είναι έτοιμο μέχρι να ετοιμαστώ.3) Βάζω ράδιο μόλις ξυπνήσω, κατά προτίμηση μουσική ή ΒΒC. Μου αρέσουν οι ήρεμες φωνές των τελευταίων το πρωί. Αντιθέτως, έχουμε κάτι παραγωγούς εδώ που ουρλιάζουν 'Καλημέρααα', ειδήσεις και ζώδια στις 7:45 και αυτό με νευριάζει. 4) Έχω σκεφτεί από το βράδυ τι θα φορέσω και τα έχω βγάλει από την ντουλάπα για να κερδίσω χρόνο από τη συγκάτοικο μου που θα είναι και αυτή στο ίδιο δίλημμα. 5)Βάζω τη γιαγιά μου να με παίρνει τηλέφωνο και να μου πιάνει την κουβέντα.(σε δύσκολες περιπτώσεις, αυτό) 6) Βοηθάει πάρα πολύ αυτό με τα ανοιχτά παράθυρα. Έχω 30% περισσότερες πιθανότητες να ξυπνήσω. Γενικότερα, συμφωνώ απόλυτα με το νόημα του ποστ. Βρες λόγο να ξυπνήσεις και θα ξυπνήσεις. Πρόσθεσε στοιχεία στην καθημερινότητα σου που θα σε κάνουν να σηκωθείς ευκολότερα. Λίγοι είναι αυτοί που πετάγονται από το κρεβάτι χαρωποί και ευτυχισμένοι να αδράξουν τη μέρα. Για το υπόλοιπο 90% χρειάζεται προσπάθεια. Είναι σίγουρα θέμα συνήθειας, αλλά αξίζει.

Alexandros Emexezidis

@Μαρία: Αυτό με τους παραγωγούς που ουρλιάζουν με τρελαίνει και εμένα! Και ωραία ιδέα να έχεις έτοιμα φαγητά και ρούχα από την προηγούμενη μέρα, ειδικά αν βιάζεσαι.

Anonymous

Ευχαριστώ για το ποστ (και για όλα τα προηγούμενα , μιας και είναι η πρώτη φορά που αφήνω κόμμεντ :D ). Δυστυχώς είναι ένα ποστ που με αφορά απόλυτα, καθώς έπεσα (για τα καλά όμως) στην παγίδα τα 3 πρώτα έτη της φοιτητικής μου ζωής (είμαι στο 4ο) και ακόμα το παλεύω! Ευχαριστώ για την υπενθύμιση ότι δεν είμαι (η) μόνη :)

ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Συγχαρητήρια για το άρθρο σου, όπως και όλα όσα έχω διαβάσει από την φανταστική σου πένα μου άρεσαν πολύ. Συνέχιζε έτσι και μην ξεχνάς, όλοι περιμένουμε το επόμενο σου άρθρο... http://hpetalouda.blogspot.com/

Alexandros Emexezidis

@Ανώνυμη: Ποτέ δεν είναι αργά. ;) @Ονύφριος: Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Κωνσταντίνος Γούτσος

Άλεξ πολύ καλή δουλειά όπως πάντα!! :D Αυτό που λέει η Μαρία για την έτοιμη καφετίερα εγώ το είχα πάει ένα βήμα πιο πέρα: αγόρασα μια φθηνή πρίζα-χρονοδιακόπτη η οποία κάθε πρωί άναβε την καφετιέρα κάποια συγκεκριμένη ώρα ώστε να με περιμένει :)

Alexandros Emexezidis

@Κωνσταντίνος: Ναι, το έχω σκεφτεί κι αυτό, αλλά μόνο στην ιδέα ότι θα μπορούσε (κατά λάθος) να ανοίξει η καφετιέρα μόνη της μια μέρα και να βράζει... το ξανασκέφτηκα.

Κωνσταντίνος Γούτσος

Η πρίζα που έχω εγώ σου επιτρέπει να θέσεις διαστήματα μέσα στην μέρα στα οποία 'ανάβει', οπότε ο μόνος κίνδυνος είναι να καταναλώσεις λίγο παραπάνω ρεύμα. Αρκεί αν έχεις καφετιέρα εσπρέσσο (όπως εγώ) να κλείσεις καλά την βαλβίδα για να μην ξυπνήσεις υποβρυχίως (όπως εγώ)!!

ο φτωχός ο Τσάρλς

Καλημέρα:) Ευτυχώς, ανήκω στη κατηγορία των φοιτητών που ξυπνούν νωρίς τα πρωινά με τη διαφορά οτι πολύ συχνά χρειάζομαι αυτό τον δελεαστικό μεσημεριανό ύπνο για να νιώσω οτι το σώμα και ο εγκεφαλός μου είναι 100% έτοιμοι για παραγωγή. Μέχρι τον μεσημεριανό ύπνο έχω ήδη πληρώσει τo internet,έχω παρακολουθήσει μαθήματα φιλοσοφίας και έχω κάνει τα ψώνια μου απο το γειτονικό super market. Τέλοσπαντων, ήθελα να προσθέσω, με αφορμή το σχόλιο της συμπολίτισσας Μαρίας, οτι το ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ εμένα προσωπικά με αφυπνίζει. Φταίει η εκνευριστική αυτή κίνηση όταν η κάτω γνάθος εφάπτεται με την πάνω(?), φταίνε συγκεκριμένα συστατικά που βρίσκονται σε κάποιες απο τις τροφές(?)- δε ξέρω! Πάντως βοηθάει. υ.γ.: απενεργοποιείστε-σπάστε-πετάξτε τα γ*μημένα κινητά σας αυτές τις 7-8 ιερές ώρες. Δε θα πάθει τίποτα η Μαρίκα αν σου πει οτι χώρισε το πρωί - ούτε ο Γιωργάκης αν κάνει τις ζουζουνιές του πριν βγει με τους φίλους του. Καλημέρα!

Alexandros Emexezidis

@Τσαρλς: Καλημέρα - και keep up! Πολύ καλή συνήθεια.. ;)

Anonymous

ειμαι στο κρεβατι και μολις πεφτω για υπνο ..σοβαρα..τωρα τελευταια πριν κοιμηθω διαβαζω ποστ στο φοιτηtips .αυτο με το φως ομως δεν το ηξερα και θα σταματησω να διαβαζω ποστ τωρα:-P οχι ενταξει πλακα κανω θα τα διαβαζω πριν πεσω στο κρεβατι..

Alexandros Emexezidis

@Ανώνυμος: Το Φοιτηtips είναι εξαίρεση! Τα post είναι τόσο βαρετά που μπορούν να κοιμήσουν και ντοπαρισμένο άλογο! Keep up reading...

Anonymous

alex we love you...(paidia ferte ta placards)

Alexandros Emexezidis

@Ανώνυμος: I love you too Ανώνυμε! Χαχαχα! :D

Αριάννα

Άψογο ποστ!! Χρησιμότατο! Εγώ όμως έχω λίγο πιο ψηλά τον πήχη από ότι τον θέτεις - πρέπει να ξυπνάω στις 6 γιατί μένω κ δυο ώρες απόσταση από κέντρο Αθήνας.. :/ Μου άρεσε πολύ η έκφραση χιονοστιβάδα γαματοσύνης :Ρ Την υιοθετώ!! Χαχαχα καλή συνέχεια!! :))

bumble bee

Το ξύπνημα πριν τις 9 ψιλο-είναι υπερβολικό για το μέσο φοιτητή;; Τέλειο, πέθανα στα γέλια. ^^ Στη Βρετανία η πρώτη διάλεξη ή εργαστήριο άρχιζε στις 9.00 (και μάλιστα σε όλα, εκτός από τις διαλέξεις των πρώτων ετών, πέρνανε και παρουσίες)!

Alexandros Emexezidis

@bumble bee: Γι' αυτό στην Βρετανία παίρνουν πτυχίο στα 4 χρόνια ;-)

Kelly

Γράφεις υπέροχα!!! Μπράβο!! Συνήθως το πρόβλημα μας είναι ότι κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε (και συγκεκριμένα εδώ του ύπνου) το μεγενθύνουμε και μας πανικοβάλει, το νοιώθουμε αδίεξοδο και αχαλιναγώγητο και τελικώς δεν κινητοποιούμαστε.. Θα ήθελα όμως να μου πεις αν υπάρχει κάποια λύση και στο δικό μου πρόβλημα..! Τυχαίνει όσο σπούδαζα, τα βράδια να πρέπει να δουλεύω, οπότε και αναγκαστικά να κοιμάμαι γύρω στις 04.00..Συνεχίζω να δουλεύω βράδυ γιατί αυτή τη δουλειά έχω βρει που μου επιτρέπει οικονομικά να κάνω και όποιες άλλες σπουδές θέλω (μεσημεριανά μαθήαματα), αλλά και μου επιτρέπει να παρακολουθώ τα μαθήματα..Δεν έχω όμως το κουράγιο (τη θέληση?) να σηκώνομαι το πρωί για να μελετήσω αυτά για τα οποία δουλεύω..Πιστεύεις ότι θα μπορούσα να το δω 'κάπως αλλιώς' ?

Anonymous

Πολύ καλό άρθρο! Ευτυχώς δεν έχω πρόβλημα με το πρωινό ξύπνημα. Εξάλλου, δεν θέλω να χάσω κανένα μάθημα! Επίσης, έρευνες λένε ότι όσοι ξυπνούν νωρίτερα, έχουν καλύτερη διάθεση την υπόλοιπη μέρα!

Alexandros Emexezidis

@Kelly: Συγνώμη που άργησα να απαντήσω! :) Κατ' αρχήν, αν κοιμάσαι 4 το βράδυ τότε (αν θεωρήσουμε ότι χρειάζεσαι το λιγότερο 8 ώρες ύπνου) θα πρέπει να ξυπνάς φυσιολογικά στις 12. Αν κοιμάσαι λιγότερο από 8 ώρες δεν θα σου βγεί γενικά σε καλό - απ' ότι δείχνουν οι έρευνες, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ελαφριά κατάθλιψη. Τώρα, έτσι που είναι τα πράγματα για σένα, νομίζω πως η μόνη λύση είναι να προσθέσεις έναν απογευματινό ύπνο στο πρόγραμμά σου, ώστε να μπορείς να 'αντέχεις' ακόμη και με έναν 5ωρο βραδινό. Δεν το έχω δοκιμάσει παρ' όλα αυτά προσωπικά, οπότε δεν ξέρω αν θα δούλευε. Αν βρεις πάντως άκρη, στείλε μου ένα μήνυμα και πες μου πως τα κατάφερες. Ευχαριστώ για το σχόλιο! Τα λέμε. ;)

Jo.*

Ειλικρινά το ΠΟΣΟ πολύ ταυτίστηκα δεν λέγεται. Είμαι 3ο έτος κι είμαι ακριβώς σ αυτή τη φάση του 'ψάχνω-τρόπο-να-ξυπνάω-νωρίς'. Μη σου πω ότι θα το εκτυπώσω και θα το βάλω κάτω απ'το μαγνητάκι του πλησιέστερου deliverάδικου στο ψυγείο μου! Επίσης η Μαρία έχει πολύ δίκιο για το πρωινό και τα ρούχα. Νιώθεις ότι όλα ξαφνικά γίνονται τόσο εύκολα! (μαζί και το πρωινό ξύπνημα)

Luisiana Chloe

Εγω που δεν κανω τιποτα απο οσα ειπες,εκτος του οτι παταω αναβολες και με φτιαχνουν ( :P ) πρεπει να ανησυχώ?? τι ωραια τα λες αλλα αντε να τα κανεις κιολας..ο ηλιος δεν χτυπαει το μπαλκονι μου οποτε θα ξεραθω και με φως.το τηλεφωνο δεν με ενοχλει οποτε θα ξανα κοιμηθω.το παιδι θα το ταισω στην ωρα του αλλα κανενα προβλημα περφτω νεκρη παλι μετα.ναι θα βγω μια βολτα το πρωι,αλλα οταν γυρισω στο σπιτι δε με χαλαει καθολου το κρεβατι.μηπως δεν υπαρχει ελιξίριο για εμενα?και απλα πρεπει να συνηθίσω να ζω ετσι?εεε τι λες αλεξη?θα με περνεις καθε πρωι να με ξυπνας??ελα βαρα και τα κουδουνια θα σου ανοιξω και θα σου πω ελα παμε να την πεσουμε...εχω ΠΡΟΒΛΗΜΑ?? να ανησυχήσω ???? :O

Alexandros Emexezidis

@Luisiana: Φυσικά. Προσφέρω υπηρεσίες προσωπικής αφύπνισης μόνο με 500 ευρώ τον μήνα. Για περισσότερες πληροφορίες, email. Και έχω και φοιτητικές προσφορές.

Luisiana Chloe

δηλαδη και θα σε πληρωνω και δε θα ξυπναω???χαχααχαχαχαχαχ δε παει ετσιιιι !!!

Luisiana Chloe

οσον αφορα τον υπνο εχω να προσθεσω ενα προσωπικο tip που ισως βοηθαει και κοιμαμαι κατα καποιο τροπο τοσο !!! :P περα απο το βιβλιο που ειπε ο Αλεξης το οποιο θεωρω απιστευτη παρεα και γνωση,υπαρχουν καποια λαδια στο εμποριο λεβαντας σε στυλ baby oil free(για να αποφευγεται και η λιπαροτητα),αντιστοιχως αφρολουτρα και κρεμες..εγω προτινω το λαδι καλυτερα γιατι αφηνει και το δερμα μαλακο και μια αισθηση χαλαρωσης.επειτα υπαρχουν επισης ειδικα σπρει χωρου που μπορειτε να ψεκασετε πριν κοιμηθείτε και επισης πολυ καλα ειναι καποια κρεμωδη ωαζακια σε στυλ βαζελινης,που τα εφαρμοζεις στο παλμο(καρπος,λοβοι,κλπ)αλλα και αναμεσα στα ρουθουνια της μυτης ουτως ωστε αναπνεοντας να ηρεμείτε! αυτα !! αν σκεφτω και κατι αλλο,θα σας πω! :)

Anonymous

Παιδια!!!Εχω και εγω μια λυση για το προβλημα σας!!!μπορει να σας φανει ακραια αλλα εχει 100% επιτυχια)))))))Αγοραζεις λιγο χασισακι απο εναν Τζιβατο!!!Τριγυρνανε πολοι εκει στις πλατιες)))στριβεις το μπαφιδι σου και πεφτεις για υπνο σαν ΠΟΥΛΑΚΙ)))

ΙΩΑΝΝΑ

Συγχαρητήρια για το άρθρο σου... αν κ δεν είμαι φοιτήτρια, εδώ και λίγους μήνες έχω το ίδιο πρόβλημα. Εγώ νόμιζα ότι θέλω να κοιμάμαι όλη μέρα λόγω της έλλειψης θέρμανσης (αχ ζεστό μου πάπλωμα δεν αντέχω μακριά σου) αλλά συνειδητοποίησα με το άρθρο σου ότι κάνω πολλά ακόμα λάθη όπωε πχ αυτό με τις οθόνες.. θέλω και έχω τόσα πολλά να κάνω κάθε μέρα αλλά το πάπλωμα μέχρι στιγμής τα νικά όλα :-

Alex Emexezidis

@Ιωάννα: Συμπέρασμα πάντως των τελευταίων χρόνων, είναι ότι μπορείς να ξυπνάς σχετικά αργά και πάλι να κάνεις πολλά πράγματα. ;)

Anonymous

Εντάξει, λες ότι ξυπνάς 9:30 και μετά μπορείς να πας στο μάθημα... Τι να πω κι εγώ που τρεις μέρες την εβδομάδα έχω μάθημα στις 9:00 ! Θα μου πεις, πάνε στα επόμενα... ναι, καλά, δεν κάνω διακρίσεις... (συνήθως)

Alex Emexezidis

@Ανώνυμος: Δυστυχώς έχει και τέτοια...

Δέσποινα

Πολύ χρήσιμο κείμενο, πραγματικά!:) Όσο για τα tips, έχω ένα, που τουλάχιστον εμένα με βοήθησε :) Άρχισα να βάζω για ξυπνητήρι χαβαλετζίδικα τραγούδια... γτ άλλο να ξυπνάς με ένα φυσιολογικό τραγούδι που σου αρέσει ή έστω σου περνάει αδιάφορο, κι άλλο να ανοίγεις τα μάτια σου με το ''θα περνάω καλά'' του Μακρόπουλου ή το ''βρήκα το κλειδί''!! Από εκεί που ήθελα να ρίξω χριστοπαναγίες επειδή απλά έπρεπε να σηκωθώ απ το κρεβάτι, τώρα ξυπνάω και σκάω στα γέλια!

Alex Emexezidis

@Δέσποινα: Άκου με τι ξυπνούσα στο λύκειο: http://www.youtube.com/watch?v=sNjtroPFQ1s ;)

Δέσποινα

χαχαχα, καλό κι αυτό!! όπως βολεύεται ο καθένας!! ;P

Colourful Elf

Πολύ καλό το post είμαι 4ο έτος και έχω αρχίσει να το εφαρμόζω όλο αυτό από τον Σεπτέμβρη και πραγματικά είδα μεγάλη διαφορά...Έχω μόνο να προσθέσω ότι για να ξυπνήσεις πιο εύκολα εκτός του ήλιου και της συζήτησης με κάποιον, που λειτουργούν τέλεια, βοηθάει το γεγονός να βγάλεις κάποια κραυγή (όχι τόσο δυνατή ώστε να σε διώξουν!), σίγουρα το να τεντωθείς και τέλος να πάρεις τουλάχιστον τρεις βαθιές ανάσες από τη μύτη ώστε να οξυγονωθεί καλύτερα ο εγκέφαλος και να ξυπνήσει κι αυτός μαζί σου!!! :)

Χριστίνα

Μπράβο σου για τα ποστ σου:)Δίνουν χρήσιμες συμβουλές και μας ταρακουνούν. Και εγώ ως πρωτοετής φοιτήτια η αλήθεια είναι πως στο Α' κυρίως εξάμηνο έβγαινα συνέχεια έξω και ξυπνούσα πολυ αργά,σπαταλώντας το χρόνο μου κάνοντας ''ταβανοθεραπεία''.Παρ' όλα αυτά , πήγαινα στην πλειονότητα των μαθήματων ,με τη διαφορά οτι νύσταζα, ένιωθα κουρασμένη και βαριόμουν αφάνταστα. Στη εξεταστική όμως όταν συνειδητοποίησα οτι η ύλη δε βγαίνει σε λίγες μέρες, και μάλιστα στη Σχολή που είμαι, άρχισα να αγχώνομαι. Και τελικά πέρασα μόνο τα μισά. Αυτό ευτυχώς με πείσμωσε και σε αυτό το εξάμηνο παρακολουθώ με περισσότερο ενδιαφέρον, σηκώνομαι πιο νωρίς,με δέκα μεν ξυπνητήρια,αλλά τα καταφέρνω,και προσπαθώ να διαβάζω αξιοποιώντας καλύτερα το χρόνο μου,ωστέ να μην αγχωθώ τόσο ξανά στην Εξεταστική. Όταν έτσι αντιλαμβάνεσαι οτι ο χρόνος κυλάει γρήγορα και άσκοπα, τότε είναι καιρός να κάνεις αλλαγές! :)

Alex Emexezidis

@Χριστίνα: Έτσι είναι όπως τα λες. Κοίτα, έχει και το ξενύχτι (και το ξύπνημα το μεσημέρι) τη θέση του στη φοιτητική ζωή. Αλλά, μακροπρόθεσμα, έχω παρατηρήσει πως όσο πιο νωρίς ξυπνάω, τόσο χαρούμενος είμαι και τόσο πιο γεμάτες μου φαίνονται οι μέρες μου. Καλή συνέχεια με τις σπουδές ;)

Anonymous

Μα συγνωμη αν ανακαλυπτουμε την σελιδα σου στις 11 το βραδυ κ εχει παει δυο και αυριο το πρωι εχουμε σχολη πως να ξυπνησουμε?? εχω κολλησει :P

Alex Emexezidis

Πρώτον, ευχαριστώ. Δεύτερον, συγνώμη :p

νεφνεφ

Πωωω ναι τι πακετο... εντεκα σα πουλακι θα κοιμομουν και κοντευω να διαβασω ολα τα αρθρα... πρεπει να ξυπνας νωριςγια να γραφεις τοσο θετικιστικοεγκεφαλογαματα

Σότος

Μια είναι η λύση παιδιά.Θα χρειαστείτε ένα ξυπνητήρι,ένα κουβά νερό ,μια πετσέτα.Ρυθμίζουμε το ξυπνητήρι στην ώρα που θέλουμε ,τοποθετούμαι τον κουβά δίπλα στο κρεβάτι μας το ίδιο και την πετσέτα.Μόλις χτυπήσει σέρνουμαι σιγά σιγά το κεφαλάκι μας κοντά στον κουβά το βουτάμε μέσα παίρνουμε την πετσέτα σκουπιζόμαστε ξυπνήσαμε...

nela

just do it

Lina

Εγώ τι να πω που είμαι σε ηλικία που θα μπορούσα να είμαι 2ο έτος φέτος και αντί για αυτό ξανά δίνω πανελλήνιες φέτος και τώρα τους τελευταίους 4 μήνες, με το πρόγραμμα διαβασματος που έχω βγάλει, πρέπει να ξυπνάω από της 5 το πρωι, να σηκωθώ να πιω μέχρι της 6 έναν καφέ, να ενεργοποιήθω και να αρχίσω το διάβασμα... το θέμα είναι ότι για να κοιμάμαι 9 ώρες που πρέπει, να κοιμάμαι από της 8 το απόγευμα, κάτι που δεν είναι εφικτό γιατί στης 8 τελειώνω το φροντιστήριο...Μέχρι να γυρίσω σπίτι να φαω κάτι να χαλαρώσω λίγο και να με πάρει ο ύπνος πάει σίγουρα 12 η ώρα... και μετά χτυπάει το ξυπνητήρι στης 5 και σκέφτομαι γιατιιιι και πότεεε πέρασαν οι ώρες... και σηκώνομαι και είμαι χάλια όλη μέρα... τα μάτια μου χάλια και το κεφάλι μου χάλια και μερικές φορές νιώθω ατονία... αλλά αλλιώς δεν βγαίνει το διάβασμα δυστηχως... και κανονικά έπρεπε όλη τη χρονιά να ξυπνούσα έτσι τόσο νωρίς.... εντομεταξυ βλέπω το σκυλάκι μου που κοιματε στο κρεβάτι μου και το ζηλεύω πάρα πολύ.. :P τι να κάνω για να μην νιώθω τόσο χάλια...? Μάλλον τοποτα δεν γίνετε...

ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ

Γλυκός ο ύπνος το πρωί, γδυτός ο κώλος τη Λαμπρή.

Ρανια

Απιστευτο αρθρο έχεις εξαιρετική πένα. Το διαβασα ολόκληρο. Μπραβο που παρα το μέγεθος του κρατάς το ενδιαφέρον στον αναγνώστη.

ManowarHymn

Φίλε φοβερό το άρθρο έκανα κάποια πράγματα για τα οποία μιλάς ( προγραμματισμό πρωινών εργασιών κλπ) εγω κάνω και ενα άλλο κολπάκι πριν κοιμηθώ φτιάχνω ενα καφέ. Δυνατό καφέ 5 κουτ τουλάχιστον. Μόλις βαρέσουν τα ξυπνητήρια ( κοιμάμαι σα βόδι με ενα δεν υπάρχει περίπτωση να ξυπνήσω) πίνω όλο το φλιτζάνι και μετά τα κλείνω. Απο τοτε δεν με εχει ξαναπάρει ο ύπνος μετά. Ευχαριστω για το φοβερό άρθρο, έγραψες παλι

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

Το πορτραίτο του Έλληνα φοιτητή. Οδηγός Φοιτητούπολης: Θεσσαλονίκη