Οδηγός Φοιτητούπολης: Θεσσαλονίκη

Αυτός ο Οδηγός Φοιτητούπολης είναι βασισμένος σε ένα guest post από τον Γρηγόρη Πρίτσα, φοιτητή Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο γνωστός Λευκός Φραπύργος.

Η Θεσσαλονίκη, όσο κι αν δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχτούν οι Αθηναίοι, είναι συμπρωτεύουσα. Κι αυτό γιατί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, με πληθυσμό άνω του εκατομμυρίου και γιατί, τολμώ να πω, σε ομορφιά συναγωνίζεται την Αθήνα.

Η πόλη έχει σημαντικότατη ιστορία 2300 ετών και η γεωγραφία της είναι πολύ ιδιαίτερη. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από τον πανέμορφο Θερμαικό κόλπο ενώ απλώνεται σε τεράστια έκταση, από το επίπεδο της παραλίας έως και αρκετά ψηλά στο βουνό του Χορτιάτη.

Σχετικά με την πιο ενδιαφέρουσα πληθυσμιακή ομάδα, τους φοιτητές, στην Θεσσαλονίκη ξεπερνούν τους 70.000, ενώ για μία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα πληθυσμιακή ομάδα, σου λέω ότι οι φοιτήτριες είναι …αρκετές για όλους, οπότε μη διστάσεις να δηλώσεις Θεσσαλονίκη στο μηχανογραφικό.

Όλα αυτά είναι απολύτως λογικά, καθώς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη στην Ελλάδα, ενώ το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τα ΤΕΙ Σίνδου συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην συγκέντρωση φοιτητόκοσμου.

"Όλοι μας θα μπούμε στον πειρασμό να τους σπρώξουμε στον Θερμαϊκό." ~ Μέσος ψυχάκιας

Έλα, πες την αλήθεια... ακόμη δεν σ’ έψησα να τη δηλώσεις; Πώς; Πέρασες και ψάχνεις σπίτι;

Το καλό με τη Θεσσαλονίκη είναι ότι, παρά την τεράστια της έκταση, οπουδήποτε κι αν μένεις μπορείς να φτάσεις εύκολα στο κέντρο μέσω των αστικών συγκοινωνιών. Αυτό σου δίνει μεγαλύτερο εύρος επιλογών για την περιοχή που θα καταλήξεις να μείνεις.

Ένα ακόμη καλό είναι ότι είναι πολύ εύκολο να μάθεις δρόμους. Οι δρόμοι που θ’ ακούσεις πολύ συχνά στην αρχή είναι: Εγνατίας (κέντρο), Τσιμισκή (για ψώνια), Λεωφόρος Νίκης (ή απλά παραλία) και Αγίου Δημητρίου (επίσης κέντρο) που είναι όλοι μεταξύ τους παράλληλοι.

Ως προς τα ενοίκια, η πόλη δεν είναι η φθηνότερη. Το ελάχιστο που θα πληρώνεις τον μήνα, ακόμη και για ένα μικρό διαμέρισμα χωρίς τα βασικά, είναι γύρω στα 250 ευρώ.

Για μεγαλύτερα σπίτια ανεβαίνει η τιμή: Το δυάρι μου π.χ. είναι στα 300 ευρώ, άνετο 45 τμ. με μπαλκόνι. Μεγαλύτερα σπίτια όμως, όπως τα τριάρια αρχίζουν από 370 (αν είναι πιο παλιά) και φτάνουν στα 500. Αν δεν υπάρχει θέμα χρημάτων, δεν υπάρχει και κανένα πρόβλημα - τα διαθέσιμα σπίτια είναι πολλά πια.

Συνεχίζοντας τον τουρισμό, θα βρείτε το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.) στην οδό Εγνατίας, δηλαδή στην καρδιά της πόλης – σχεδόν όλα τα λεωφορεία περνάνε κοντά από εκεί.

Η πιο εύκολη λύση, από θέμα απόστασης, είναι να μείνεις κέντρο (Καμάρα, Ροτόντα, Αγίου Δημητρίου) ώστε να έχεις πρόσβαση με τα πόδια και να γλιτώσεις τα χρήματα των συγκοινωνιών (μιλάμε για 15 με 30 ευρώ το μήνα, το πολύ).

Αυτό σου προσφέρει την απόλυτη άνεση ως προς τις μετακινήσεις και τις εξόδους. Το άλλο αρνητικό με τα σπίτια στο κέντρο είναι ότι τα περισσότερα είναι παλιά. Δε μιλάω για οικοδομές του ’90, αλλά του ’60 και του ’70 - και αυτό μπορεί να έχει πολλά αρνητικά ως προς την άνεσή σου.

Αν θέλεις να αποφύγεις το (πολύ) κέντρο, μην αγχώνεσαι. Γύρω από τα πανεπιστήμια υπάρχουν συνοικίες που θα σε καλύψουν πλήρως. Από τις πιο κοντινές είναι οι 40 Εκκλησιές, πάνω από το Καυτατζόγλειο Στάδιο. Εκεί τα σπίτια είναι καλά, τα ενοίκια προσιτά, τα πράγματα λίγο πιο ήσυχα και ανάλογα με τη σχολή σου μπορείς να πηγαίνεις και με τα πόδια (π.χ. Ιατρική, Κτηνιατρική). Από την άλλη, αν και βολική, η συγκοινωνία δεν είναι συχνή και σταματά στις 12 το βράδυ. Ακόμη, θα βρεις κουραστικές ανηφόρες – μιλάω για κλίση 45%! Αν και το τελευταίο για κάποιους μπορεί να είναι και θετικό...

Κοντά στο Καυτατζόγλειο στάδιο, η Τριανδρία είναι κάτι σαν τις 40 Εκκλησιές. Τα θετικά της είναι οι μικρές αποστάσεις, τα πολύ καλά σπίτια με σχετικά καλά ενοίκια και το ότι είναι πολύ ήσυχη συνοικία. Η συγκοινωνία, όμως, είναι κάπως ιδιόρρυθμη, με καθυστερήσεις μερικές φορές και σταματάει γύρω στις 12 με αποτέλεσμα αν θες να γυρνάς αργά, η ταξί, ή πόδια.

Αν δε σε καλύπτουν τα προηγούμενα (που θεωρώ πολύ καλές προτάσεις) είσαι ελεύθερος να ψάξεις και την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη, ειδικά τα εξής μέρη: Άνω – Κάτω Τούμπα, Χαριλάου, 25ης Μαρτίου, Θεαγένειο, Ιπποκράτειο. Απέφυγε όμως: Μενεμένη, Νεάπολη, Εύοσμο, Κορδελιό, γενικά τη δυτική Θεσσαλονίκη. Καθόλου βολικές περιοχές αν σπουδάζεις στο ΑΠΘ ή το ΠΑ.ΜΑΚ. γιατί πρέπει να αλλάζεις τουλάχιστον 2 συγκοινωνίες καθημερινά.

Τώρα, αν πέρασες στη Σίνδο έχεις 2 επιλογές: ή να μείνεις εκεί ή να μένεις κάπου στη Θεσσαλονίκη και να αλλάζεις συγκοινωνία στον ΟΣΕ, κάνοντας όμως υπό περιπτώσεις τεράστιες διαδρομές. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που μένει στην Καλαμαριά θα κάνει μια ώρα με τα αστικά για να φτάσει Σίνδο - μαζί με την επιστροφή 2 ώρες χαμένες! Το κόστος για το εισιτήριο είναι 0.80 (0.40 με πάσο) και η μηνιαία κάρτα αστικών 30 ευρώ (15 η μειωμένη για φοιτητές).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ομορφιάς που θα βρεις.

Έξοδος στη Θεσσαλονίκη

(Υπ' όψιν: Το άρθρο γράφτηκε το 2012. Από τότε, πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει.)

Έφτασε η ώρα να βγεις την πρώτη βόλτα στη Θεσσαλονίκη. Ευτυχώς, έχεις πάρα μα πάρα πολλές επιλογές.

Κατ’ αρχήν, από την Καμάρα ως την Αριστοτέλους έχει αμέτρητες καφετέριες με καλή ποιότητα και καλές τιμές. Παράλληλα σαν φοιτητής/φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη προετοιμάσου να ακούσεις συχνά όταν κανονίζετε για έξω το «Πάμε για tichu;»

Πραγματικά, η πόλη αυτή λιώνει στο tichu! Γενικά, για επιτραπέζια τύπου Taboo και Jungle Speed (που εγώ τα λατρεύω) υπάρχουν τα Harry’s spot στο τούρκικο προξενείο, στην Αγγελάκη και στη Σβώλου (μην αγχώνεσαι, θα είναι επίσης από τα πράγματα που θα μάθεις σχεδόν αμέσως).

Επίσης πολύ δημοφιλή είναι κάποια καφέ κοντά στην Αγίου Δημητρίου, όπως το Πτυχίο (για να κάνεις όνειρα) η το Μανιφέστο, και στη Ναβαρίνου, όπως το Αστόρια. Κοντά στη Βενιζέλου (παράλληλη στην οδό Αριστοτέλους) υπάρχει ένα καφέ το οποίο μ’ έχει στοιχειώσει: Καφωδείο Ελληνικό. Πολύ ιδιαίτερη διακόσμηση, καλός καφές και είναι σίγουρα από τα μαγαζιά που δεν περνάνε απαρατήρητα. Παρόμοιο καφέ είναι το Πρώτο Πάτωμα στην Τσιμισκή, με συχνά live. Πολύ ωραίες, ακόμη, είναι οι καφετέριες στην Άνω Πόλη, με θέα όλη την πόλη πιάτο.

Το βράδυ, όμως, είναι η στιγμή που η Θεσσαλονίκη σου δείχνει τον πραγματικά υπέροχο χαρακτήρα της. Τι ακριβώς θέλεις να κάνεις σήμερα;

Μπύρα: Η πόλη έχει πολλές μπυραρίες, με καλύτερη που έχω πάει το Roquer, μία τσέχικη στην Ολύμπου (λίγο πάνω από την Εγνατίας) με πολύ μεγάλη ποικιλία σ’ αυτό το νέκταρ και ακολουθεί η Πρίγκηπος (πίνεις και κρασί), που είναι δίπλα στο Τούρκικο Προξενείο στην Αγίου Δημητρίου. Δοκιμάστε ακόμη την βαλκανική μπυραρία Bubamara και το υπερπλήρες Beerstore.

Κρασί - το μεγάλο κεφάλαιο: Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ένα βράδυ, ένα μεγάλο μπουλούκι της σχολής σου θα σου πει να πάτε για κρασί και πιθανότατα θα καταλήξετε στην Καμάρα. Ειδικά στην περιοχή της Ροτόντας τα κρασάδικα είναι περισσότερα κι από τα σπίτια. Ανεβαίνοντας, λίγο μετά τη Ροτόντα, θα βρεις σοκάκια γεμάτα από μαγαζιά με χαμηλές τιμές και καλό κρασί (Δώμα, Βαβυλώνα, Αβησσυνία, Ραστώνη). Επίσης, πολύ ωραίο κρασί έχει στις στοές του Μπιτ Μπαζάρ στην Ολύμπου.

Πολύ δημοφιλή είναι τα Λαδάδικα (περιοχή κοντά στο λιμάνι) με πολλά μαγαζιά κάθε είδους (κλαμπ, κρασάδικα, μπαρ για όλα τα γούστα). Τα συστήνω και για βόλτα – το βράδυ είναι καταπληκτικά. Εκεί βρίσκεται το μέταλ μπαρ Eightball, που πολύ συχνά κάνει live με γνωστά ονόματα της metal σκηνής, τόσο από Ελλάδα, όσο και εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια, εκεί κοντά, έχει γίνει της μόδας η Βαλαωρίτου: Εκεί θα βρεις πολλά μπαρ με (κυρίως) alternative χαρακτήρα, όπως το Provocateur, το Μαύρο Πρόβατο και το Woodstock, συνήθως με πολύ κόσμο. Διοργανώνονται συχνά πάρτυ και μαζεύεται πολύς φοιτητόκοσμος. Κοντά στην Αριστοτέλους, επίσης, προτείνω το Ταξίδι, ένα after μπαρ με πολύ χαλαρή διάθεση.

Για λάτρεις του ναργιλέ, πλατεία Αριστοτέλους: Σουκ, Ραχάτι και πολλά μαγαζιά στην Ολύμπου.

Πάμε στα ρεμπετάδικα: Ένα είδος μαγαζιών που (σχεδόν) όλοι θα θελήσουν να επισκεφτούν. Τα 2 πιο γνωστά είναι η Φωλιά του Κόκορα και το Ουράνιο τόξο κοντά στην Παπάφη. Ειδικά η φωλιά έχει 3 φορές την εβδομάδα φοιτητικές βραδιές με 10 ευρώ.

Για κλαμπ, μπουζούκια και live, όλοι πηγαίνουν στα Σφαγεία, μια περιοχή λίγο έξω από το κέντρο, κοντά στα ΚΤΕΛ. Εκεί θα βρεις το W, το Vogue, την Πύλη Αξιού, αλλά και τον Μύλο και το Block 33 που είναι χώροι συναυλιών. Πολύ συχνά έρχονται γνωστοί καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι. Και το καλύτερο; Ακόμη και μετά τις 12 το βράδυ υπάρχει συγκοινωνία για το κέντρο, συγκεκριμένα το 78Ν που κάνει τη διαδρομή Κ.Τ.Ε.Λ. – αεροδρόμιο και έχει 3 λόγους ύπαρξης:

  • σου γλυτώνει λεφτά για ταξί μέχρι το κέντρο
  • βλέπεις το κάθε ψώνιο να μοστράρει τα ρούχα του
  • καταλαβαίνεις πως αισθάνεται ο τόνος μέσα στην κονσέρβα (αφού γίνεται το αδιαχώρητο!)

Μήπως είσαι πιο lifestyle τύπος και σε έχω αφήσει ασυγκίνητο ως τώρα; Μην ανησυχείς - έχω και για σένα. Μια λέξη μόνο: Παραλία. Εκεί θα βρεις κλαμπάκια και μπαρ διαφορετικού ύφους από τα προηγούμενα: Λίγο (ή αρκετά) πιο ποζεράδικα. Βέβαια, να μην είμαι και απόλυτος, εκεί υπάρχουν και μαγαζιά που αξίζουν, όπως ο Θερμαϊκός.

Ας μην ξεχνάμε όμως: η παραλία είναι πολύ πιο ωραία το καλοκαίρι. Περνάς τέλεια με περιπτερόμπυρες ξαπλωμένος στο γρασίδι και με θέα τη θάλασσα, ή πάνω στα καραβάκια – πλωτά μπαρ που σε πάνε μια μικρή βόλτα στο Θερμαϊκό.

Βρώμικο σε λέω...

Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι των εξόδων: το φαΐ. Μη σκας, εδώ έχει μπόλικο.

Θες γύρο; Στο κέντρο (ειδικά Καμάρα και Ναβαρίνου) και στην Τούμπα γενικά έχει πολλά καλά μαγαζιά. Φημισμένο ψητάδικο είναι το Γιοκ Μπαλικ. Από σουβλάκι δεν θα βρεις καλύτερο από το Ντερλικατέσεν, όπου πρέπει να φας χαλούμι σε σουβλάκι.

Θες πίτσα; Ίδια απάντηση, αλλά με ένα extra tip: λίγο πιο πάνω από τη Ροτόντα, υπάρχει ένα χρυσωρυχείο με το όνομα Golden Pizza, με ατομική πίτσα 0.80 – 1.00 ευρώ! Και όχι ό,τι να ‘ναι…

Θες μπουγάτσα; Τα μπουγατσατζίδικα είναι πιο πολλά από τα σκάνδαλα της Νέας Δημοκρατίας (λογικό, είσαι στη Θεσσαλονίκη). Το κέντρο όμως έχει τα καλύτερα, όπως το Χρυσό.

Θες κρέπα; Ό,τι και να λένε, τις καλύτερες τις φτιάχνουν στη Ναβαρίνου. Και από τις 2 μεριές της πλατείας υπάρχουν άφθονες κρεπερίες για όλα τα γούστα. Επιλέγεις και βλέπεις.

Θες κάτι άλλο; Τι σου λέει η έννοια "hotdog"; Ακόμα κι αν δεν ήθελες ως τώρα, στη Θεσσαλονίκη θα πλακωθείς σ' αυτά. Βλέπεις, είναι μόδα τα μαγαζιά που κοντράρονται στη χαμηλότερη τιμή του hotdog, οπότε θα φας χαλαρά με 0.80-1.00 ευρώ, όπως στα πανταχού παρόντα Todaylicious. Ναι, τόσο τζάμπα. Και αν είσαι για “γεύσεις” άλλου επιπέδου κάνε μια ζημιά στο καρδιαγγειακό σου σύστημα και δοκίμασε Patafritas, με προσωπική προτίμηση από το μενού τα bites με μαγιονέζα.

Και μία οικονομική λύση: κάθε Σαββατοκύριακο, γίνονται πάρτι μέσα στα πανεπιστήμια με μπύρα 1 ευρώ. Εκεί γίνεται τρελός χαβαλές. Τα συστήνω ανεπιφύλακτα.

Το Electra Palace Hotel στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Μήπως είσαι σινεφίλ; Από μεγάλα σινεμά θα βρείτε τα Odeon στο κέντρο (Πλατεία Odeon), τα Ster Cinemas στην Πυλαία και τα Village στο Mediterranean Cosmos. Για πιο κουλτουράρικη φάση, το πιο γνωστό είναι το Ολύμπιον στην αριστοτέλους, αλλά θα βρείς και άλλα μικρότερα αν ψάξεις λίγο.

Μια άλλη καλή επιλογή για έξοδο, που μπορείς να συνδυάσεις με κινηματογράφο και ψώνια είναι τα μεγάλα εμπορικά της Θεσσαλονίκης: Πιο γνωστό απ’ όλα είναι το Mediterranean Cosmos, ένα τεράστιο εμπορικό με δεκάδες καταστήματα ρούχων και ηλεκτρονικών, Public και σινεμά. Ακόμη, έχει ένα κομμάτι αφιερωμένο σε φαγάδικα, με καλές επιλογές όπως τα Ντερλικατέσεν, Patafritas, Everest, Mongo, Simply Burger και άλλα.

Είναι ίσως λίγο αμερικανιά το να βγείς στο εμπορικό κέντρο, αλλά πολλές φορές είναι βολικό, ξεκούραστο και συνδυάζεις πολλές δραστηριότητες σε μία. Ακριβώς δίπλα θα βρεις τα ΙΚΕΑ και το πάρκο ψυχαγωγίας Magic Park, οπότε μπορείς να φας σουηδικά κεφτεδάκια και να τα "βγάλεις" αργότερα πάνω στους φίλους σου. (σημείωση: Οποιοδήποτε κακό χιούμορ στο post είναι edit του Αλέξη... :D ) Υπάρχει αστικό που πηγαίνει εκεί αλλά και με το αυτοκίνητο θα φτάσετε πολύ εύκολα.

Άλλες επιλογές είναι το City Gate, η Απολλώνεια Πολιτεία, το Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία και συνέχεια ξεφυτρώνουν καινούρια.

Πέραν από το κέντρο, με το οποίο θα ασχοληθείς σίγουρα υπερβολικά, καλό θα είναι να κοιτάξεις και άλλες ενδιαφέρουσες περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως τη Νέα Κρήνη με τα πολλά καφέ και μπαράκια, το ξενέρωτο Πανόραμα για να εκτιμήσεις την νυχτερινή ζωή της ερήμου Σαχάρα, ή τον Χορτιάτη πάνω στο βουνό με τις ταβέρνες που είναι μια τέλεια επιλογή για φαγητό τις Κυριακές. Γενικότερα, μην κολλάς στα ίδια μέρη - δες τι παίζει παραέξω από τα συνηθισμένα.

Μήπως, όμως, δεν θέλεις να συντηρήσεις το καπιταλιστικό σύστημα και απλά γουστάρεις να περπατήσεις μια όμορφη βόλτα; Το πιο όμορφο μέρος για περπάτημα είναι το αναπλασμένο κομμάτι της παραλίας, με πολλά πάρκα, γήπεδα skate και τέννις και ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Αυτό τον καιρό, μάλιστα, βρίσκεται υπό εξέλιξη και η ανάπλαση του υπόλοιπου κομματιού της παραλίας.

Περπάτα σε ολόκληρη την Νέα Παραλία: Είναι ίσως το πιο όμορφο κομμάτι της πόλης, γεμάτο κόσμο που κάνει βόλτες, κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας.

Τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης

Ένας χώρος που για αρκετό καιρό θα παραμείνει άγνωστος σε σένα, αγαπητέ πρωτοετή αναγνώστη. Πρέπει όμως να γνωρίζεις κάποια πράγματα, έστω κι αν θα τα “ζήσεις” στο δεύτερο τρίτο έτος.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (www.auth.gr)

Το μεγαλύτερο campus της Ελλάδας με μία έκταση περίπου 430.000 m2.

Συνολικά περιλαμβάνει 7 σχολές, που συγκροτούνται από 33 τμήματα, 5 μονοτμηματικές σχολές και 4 ανεξάρτητα τμήματα. Στο A.Π.Θ. φοιτούν σήμερα περισσότεροι από 81.500 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Από αυτούς περί τους 72.140 φοιτούν στα προπτυχιακά προγράμματα και 8.360 στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Γενικά, θα περάσεις πολύ καλά εδώ, είτε επειδή γουστάρεις αυτό που σπουδάζεις, είτε επειδή θα γνωρίσεις πολύ κόσμο.

Το Αριστοτέλειο έχει λέσχη με καθημερινό φαγητό και πρόγραμμα που αλλάζει από βδομάδα σε βδομάδα. Το φαγητό είναι καλό (έως πολύ καλό κάποιες φορές) με αποτέλεσμα να μαζεύει πολύ κόσμο και στα 2 κτίρια που διαθέτει.

Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο είναι επίσης πολύ καλό, με αίθουσες για ενόργανη γυμναστική, διάφορα αθλήματα, αλλά και χορούς. Και όλα αυτά με 10 ευρώ το έτος.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (http://www.uom.gr/)

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας περιλαμβάνει 10 προπτυχιακά ακαδημαϊκά τμήματα από τα οποία τα οχτώ στεγάζονται στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Έδεσσα και ένα στη Νάουσα. Το κύριο αντικείμενο του Πα. Μακ. είναι τα Οικονομικά με εφαρμογές στην πληροφορική. Επίσης, 2 από τα τμήματα είναι η μουσικολογία και οι Βαλκανικές/Σλαβικές Σπουδές.

Το Πα. Μακ. είναι γνωστό και για την (ιδιωτική) λέσχη του που έχει αυστηρό πρόγραμμα λειτουργίας και τα γεύματα είναι επί πληρωμή.

Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης (http://www.teithe.gr/)

Το T.E.I. βρίσκεται σε μία απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στη Βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης (χωριό Σίνδος). Ιδρύθηκε το 1970 και οι σχολές του αριθμούν 21 τμήματα. Σε ό,τι αφορά στα μέλη της κοινότητάς του, συνολικά απασχολούνται 430 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, 220 μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ οι εγγεγραμμένοι φοιτητές φθάνουν τους 18.000 περίπου.

Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος βρίσκονται στο 15ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στην είσοδο σχεδόν της Σίνδου. Απλώνονται σε μια έκταση 1.600 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας (900 στρέμματα περίπου) καταλαμβάνει το αγρόκτημα, με θερμοκήπιο, καλλιέργειες, στάβλους, πτηνοτροφείο, εγκαταστάσεις προσωπικού, χώρους εκπαίδευσης και γραφεία υπηρεσίας αγροκτήματος. Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων φθάνει τα 35.000 m2, όπου φιλοξενούνται οι πέντε Σχολές που λειτουργούν σήμερα στο Ίδρυμα. Γενικά οι χώροι του ιδρύματος είναι μία ακόμη μικρή φοιτητούπολη.

Όσον αφορά τη Σίνδο σαν μέρος κατοικίας, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι σχετικά μακριά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης (ειδικά με το αστικό) και πως λόγω του ότι είναι βιομηχανική περιοχή, πολλές φορές θα βρωμάει.

Στη Θεσσαλονίκη βρέχει τόσο πολύ που χτίσανε μνημείο στην ομπρέλα.

Η Θεσσαλονίκη είναι πάνω απ' όλα μια ανθρώπινη πόλη.

Επίλογος

H Θεσσαλονίκη είναι μια τεράστια πόλη και ακόμη και πολλοί που έχουν γεννηθεί εδώ δεν μπορούν να πουν πως την ξέρουν ολόκληρη, πόσο μάλλον εγώ.

Προφανώς το άρθρο δεν είναι πλήρες, γι’ αυτό κάθε διόρθωση και προσθήκη είναι καλοδεχούμενη. Περιμένω τις προτάσεις/διορθώσεις σας στα comments!

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 600+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Σχόλια:

!sweety!

Ναι,το ομολογώ!!!!!Συγκινήθηκα τόσοοοοοο πολύ διαβάζοντας το άρθρο αυτό!!! Θεσσαλονίκη σε λέω!!!Την Τετάρτη θα ανέβω...Πεθύμησα την πόλη μου!!!!

korina kami

pritsa eimai perifani gia sena file mou!!!!

Gregory

Χαχαχα τέρας! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Και εσένα το ίδιο @!sweety!

Chris Pap

agaphte grhgorh mporw na pw ekanes mia poly kalh perigrafh ths polhs...akoma ki egw pou 8a me xarakthriza ntopio den 3erw tosa... Elpizw ki egw na peisw tous mouxles symfoithtes kai filous mou na pame se ola ayta ta wraia merh...

Joy Lia

Polu kalo arthto kai kali epilogi sta magazia pou protineis!! Irtha apo Germania edo gia spoudes kai to sistino se olous! ta kalutera 3 xronia :)

George Victor

Πολύ καλό άρθρο όντως..!Από όλα όσα ειπες, εχω να κάνω μονο μια παρατήρηση..Αυτό το Golden Pizza έχει πιτσα με μακαρονια.. μην φατε.. ούτε με ''κιμά''.. keep up

Anonymous

Οδηγός πόλης για Κέρκυρα??? ;)

Alex

6Πραγματικά υπέροχο άρθρο!!!! Είμαι θεσσαλονικιά, δε μεγάλωσα στην πόλη μου, αλλά τα τελευταία χρόνια μένω εδώ και ομολογώ ότι κι εγώ δεν την ξέρω όσο καλά θα ήθελα. Α, μια παρατήρηση μόνο για τα σχόλια της δυτικής Θεσσαλονίκης. Η Νέα Πολιτεία Ευόσμου είναι πάρα πολύ καλή περιοχή που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, και το Κορδελιό κι εγώ η ίδια πίστευα ότι είναι αρκετά κακή περιοχή, αλλά τελικά κυκλοφορείς άνετα στο κέντρο του και έχει ωραίο πεζόδρομο. Το Πανόραμα είναι όντως ξενέρωτο.(Κάτι πρέπει να γίνει και με τα εισιτήρια των αστικών, από τα 0.60 λεπτά για 4 διαδρομές, το πήγαν 0.90 λεπτά για 2 διαδρομές.) Αυτά!!

Anonymous

Geia sas to arthro einai uperoxoo!! pernaw 100% sto tei stin sindo... to provlima moy einai poy na noikiazw spiti stin sindo i mesa stin thessaloniki? as me boithisei kapoiosss!!! euxaristw ek ton prwterwn!!

Alexandros Emexezidis

@Ανώνυμος: Αν και εγώ ο ίδιος δεν σπουδάζω στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις εμπειρίες που έχω από γνωστούς μου, συμβαίνει το εξής: 1. Αν νοικιάσεις στη Σίνδο θα είσαι πολύ κοντά στο ΤΕΙ, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να βγαίνεις στη Θεσσαλονίκη λόγω απόστασης - ειδικά όταν στην Σίνδο δεν θα έχεις να κάνεις τίποτα, αφού δεν είναι παρά μια ήρεμη, περιοχή/χωριό. 2. Αν νοικιάσεις στο κέντρο θα είσαι ένας κανονικός φοιτητής της θεσσαλονίκης, αλλά (ανάλογα με του που ακριβώς θα μένεις) θα πρέπει να κάνεις από μισή έως μια ώρα με τα αστικά για να φτάσεις στο ΤΕΙ. Νομίζω, πάντως, ότι το να μένεις στο κέντρο είναι καλύτερο, παρά τον κόπο της συγκοινωνίας για Σϊνδο. Περιμένω σχόλια και από κάποιον που ξέρει καλύτερα.

Anonymous

Η Άνω Πόλη για να βρεις σπίτι λέει τίποτα ή να μην την κοιτάω?

Anonymous

Τέλεια περιγραφή ,, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είναι στο χωριο Σινδο και το ΙΕΚ Δέλτα είναι κοντά στην πλατεια Αριστοτελους χμμ πόση περίπου ώρα είναι με τα λεωφορεία η με άλλο μέσο ;

Anonymous

Συμφέρει να μείνω στο ίδιο διαμέρισμα με την φίλη που θα παει ΤΕΙ στην Σινδο και εγω ΙΕΚ Δέλτα κοντά στην Πλατεια Αριστοτελους :/;; Ευχαριστω

Anonymous

@ανώνυμος για άνω πόλη : ανάλογα τη σχολή που έχεις περάσει, αν είναι κοντά στην άνω πόλη, θα μπορούσες να βρεις ένα σπίτι στις αρχές, όχι πολύ ψηλά όμως γιατί δεν έχει συγκοινωνίες. Αμα πας για τει, απλά ξέχνα το. @ανώνυμος για αριστοτέλους : βολεύει με τα χίλια, γιατί η αριστοτέλους είναι και κοντά στα ΙΕΚ στην τσιμισική αν δεν κάνω λάθος, και έχει και πολύ συχνές συγκοινωνίες για σταθμό, ο οποίος δεν είναι μακριά. γρηγόρης :)

Anonymous

γεια σας..πηρα την αποφαση να παω στα ιεκ ξυνη και δεν ξερω που μπορω να ψαξω για σπιτι,θελω να ειναι κοντα ωστε να μπορω να πηγαινω με τα ποδια.βοη8ηστε αν μπορειτε,ευχαριστω :)

Anonymous

γεια σας λοιπον εγω σκεφτομαι για σπιτι στις Συκιες ειναι καλη ιδεα?Βρηκα ενα πολυ ωραιο στο Κρυονερι.

Anonymous

@ανώνυμος για ιεκ ξυνή : οπουδήποτε στο κέντρο (αλλά κέντρο) θα σε βόλευε με τα πόδια. Εγνατίας, Αγίου Δημητρίου, Κασσάνδρου, Ολύμπου κλπ. @ανώνυμος για συκιές : εγώ θα έλεγα να το αποφύγεις. Δεν θα έχεις καλή συγκοινωνία για απθ/παμακ (για τει δε μιλάω καν) και επίσης τα βράδια μετά από ξενύχτια (είναι κι αυτά στο πρόγραμμα) δε θα μπορείς να γυρίσεις σπίτι παρά μόνο με ταξί. γρηγόρης

Anonymous

ρε παιδιά ειλικρινά.. αξίζει να περάσω σε ενα ΤΕΙ στη Σίνδο και να μένω θεσσαλονίκη ή θα ξεσκιστώ στις διαδρομές;

Alex Emexezidis

@Ανώνυμος: Κοίταξε, όσους ξέρω που πέρασαν ΤΕΙ, μένουν στο κέντρο. Εχει μια δυσκολία το θέμα της απόστασης, θα πρέπει να ξυπνάς νωρίτερα για να προλάβεις με οτι αστικό, αλλά παίζει και ρόλο σε ποια περιοχή της Θεσσαλονίκης μένεις. Σίγουρα πάντως αν επιλέγεις να μείνεις στη Σινδο, θα το μετανοιωσεις περισσότερο, αφού για κάθε καφε η βόλτα θα πρέπει να κανείς μια τεράστια διαδικασία για να πας στο κέντρο. Οπότε, κέντρο με χίλια, αλλά κοντά στη Σινδο.

Anonymous

Παιδιά για να σπουδάζεις στο Τμήμα Κινηματογράφου (Σταυρούπολη) πού είναι καλύτερα να νοικιάσεις;

Anonymous

Νομιζω ξεχασες κατι πολυ σημαντικο: το ΠΟΣΕΙΔΙ!!!!!

Anonymous

Έχω περάσει στο ΠΑΜΑΚ . Έχω βρει στα λόγια σπίτι στην οδό Δελφών . Είναι καλή επιλογή ? Που άλλου να κοιτάξω?

Βασίλης Σιδερόπουλος

@anwnumos Όσον αφορά για το τμήμα κινηματογράφου που είναι στην Σταυρουπολη. Εγώ θα σε πρότεινα να νοικιάσεις κεντρικα. Κοντά στην αριστοτέλους. Για να είσαι κέντρο και να κινήσαι άνετα. Το λεωφορειο που παίρνεις είναι το 27(σταυρουπολης)και κάνει το πολύ 15-20 λεπτα. Εκτός αν θέλεις να είσαι διπλα στην σχολή σου. Οπότε Σταυρούπολη.

Anonymous

Παιδιά, η περιοχή Αγίου Παύλου εκεί στην Άνω Πόλη είναι καλή??? Εγώ είμαι ιστορικό ΑΠΘ. Γενικά υπάρχουν ήσυχες περιοχές?

xxx

egw exw na pw 2 pragmata....1.e3airetiko k katatopistikotato ar8ro....:)2.se liges meres bgainoun oi ba8moi tn panelladikwn...:/

Greg P.

@xxx Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν υπάρχει ούτε ένας λόγος να έχεις λυπημένο emoticon στο σχόλιο... αρχίζει η πιο μαγική περίοδος της ζωής σου :)

xxx

xaxaxaxaxa....tr ola einai kl...exw 19.362 moria k s liges meres 8a paw gia spiti stn 8essaloniki...k xarh sto ar8ro s 8a exw enan xrhsimo odhgo gia tn polh....;) :)

Anonymous

περιοχές με μικρή εγκληματικότητα ?

Anonymous

geia sas !! exw perasei stin sindo sto tei politikwn mixanikwn kai exw aporia sto pws tha borw na pigenw sto kentro thessalonikis kai posi wra tha kanw?..stin perioxi ekeinh exei astika kai ti wres?parakalw voithiste me !!!

Anonymous

περασα στα ΤΕΙ της Σινδου και τωρα ψαχνω μεσω ιντερνετ σπιτι... ειμαι απο Κερκυρα, οποτε καταλαβαινετε ειμαι μακρια... τελος παντων, εγω προτιμω το σπιτι, τουλαχιστον για το πρωτο ετος, να ειναι στη Σινδο και μετα μπορω να αλλαξω και να παω πιο κοντα στην πολη της Θεσσαλονικης! και φυσικα το μεγαλυτερο προβλημα ειναι το οικονομικο και μιλαω για το νοικι. γι αυτο θελω να μεινω στη Σινδο που οι τιμες σε ορισμενα σπιτια ειναι χαμηλες... οποιος ψαχνει για σπιτι να μπει στην χρυση ευκαιρια! εμενα αυτη η σελιδα με βοηθαει! οπως και να εχει παντως η Θεσσαλονικη ειναι τοσο ομορφη πολη που οπου και να εισαι θα περασεις καλα!!

Anonymous

Χαχαχα πρέπει να έχεις τεραστειο πρόβλημα κατωτερότητας με την Αθήνα. Σε οτιδήποτε και αν εγραφες ρο συγκρινες με την Αθήνα. Λοιπόν έχω νέα για σένα φιλαράκο, η Αθήνα έχει ιλα τα καλά που ανέφερες για την Θεσσαλονίκη και στο παραπάνω...

κατερινα

Γεια ωραιο το αρθρο σου!:) Περναω οδοντιατρικη και το αγορι μου στα τει στην σινδο και θεμεε τα σπιτι μας να ειναι κοντα ετσι ωστε να ειμαστε ευχαριστημενοι καιι απο μερια εξοδων και με τις σχολες μας. τι περιοχες προτινεις;

Σοφια

Αν μείνετε μαζί είναι η μέρα με την νύχτα η μια σχολή απο την άλλη.εσενα σε βολεύει τριανδρια, αν βρεις δε και χαμηλά πας και με τα πόδια.ο φίλος σου αν μένει τριανδρια και παίρνει το 37 θα κατεβαίνει τέρμα σιδηροδρομικό σταθμό και νομίζω απο εκει έχει για σινδο.γενικα να προετοιμαστεί για μεγάλες αποστάσεις, εκτός αν τα οικονομικά του του επιτρέπουν να πάρει ένα μικρό μεταχειρισμένο αυτοκίνητακι οποτε κανένα πρόβλημα.

Alex

δεν αξιζει να νοικιασεις στην ανω πολη αν θες να πηγαινεις στην σινδο φιλε μου ειναι το ενα ακρο της θεσσαλονικης με το αλλο.... δοκιμασε ιασωνιδου μελενικου μαρτιου μποτσαρη κλπ

Ria Megalidou

Η Νεαπολη βολευει για τα τει και για το κέντρο ; Τι συγκοινωνία υπάρχει?

ΖΩΗ ΦΥΣΕΚΑ

πόσο στοιχίζει περίπου ένα δυαράκι (κρεβατοκάμαρα-σαλονάκι) κοντά στο ΑΠΘ; Σκέφτομαι ότι έτσι γλυτώνω χρόνο και εισιτήρια. Ζωή

Anonymous

Πολυ ωραιο αρθρο, αλλα δεν λες και πολλα για την ανατολικη Θεσσαλονικη, που ειναι αρκετα ησυχη περιοχη ( ναι οκ δεν ενδεικνυται για νυχτερινη ζωη) αλλα εχει πολυ ωραιες καφετεριες για να βγει μια παρεα χαλαρα, ψωνια φαγητο και πολλα αλλα.

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

Πως να ξυπνάς (κάθε μέρα) νωρίς το πρωί - και τι να κάνεις μετά. Πως να αποκτήσεις τη ζωή που θέλεις να ζήσεις.