10 τρόποι για να κάνετε οικονομία στα καύσιμα του αυτοκινήτου σας.

🎧 Άκου το τελευταίο επεισόδιο του podcast "Σε Κουτάκια"κάνε subscribe στο Spotify)

Το ποδήλατο καίει περισσότερο από αυτό το αμάξι.

Μπορεί να μην έχουν όλοι οι φοιτητές αυτοκίνητο, αλλά όσοι έχουν σίγουρα θα υπολογίζουν την βενζίνη σαν ένα σημαντικό μηνιαίο έξοδο. Για όλους όσους έχετε, μπορείτε τουλάχιστον να δείτε σημαντική διαφορά στην κατανάλωση εάν προσέξετε τις συμβουλές που ακολουθούν.

  • Αγοράστε αυτοκίνητο μικρού κυβισμού: Ας το πω, ακόμη κι αν εννοείται, αλλά εαν σκοπεύετε να αγοράσετε αμάξι προσπαθήστε να υπολογίσετε την μηνιαία κατανάλωση του σύμφωνα με τη χρήση που σκοπεύετε να του κάνετε. Έχετε υπ' όψιν πως μέσα στην πόλη η κατανάλωση αυξάνεται δραματικά. Πολλές φορές η οικονομία είναι σημαντικότερη απο 1-2 δευτερόλεπτα διαφορά στην επιτάχυνση, ειδικά όταν είστε φοιτητές.
  • Προσέξτε τα ελαστικά σας: Η πίεση του αέρα πρέπει πάντα να βρίσκετε στα προτεινόμενα από τον κατασκευαστή επίπεδα. Ακόμη, τα ελαστικά θα πρέπει να αλλάζονται κάθε 3 περίπου χρόνια, ανάλογα φυσικά με τη χρήση τους. Ειδικά η πίεση του αέρα όμως μπορεί να προξενήσει δραματική διαφορά στην κατανάλωση.
  • Αφαιρέστε αντιαεροδυναμικά στοιχεία: Έχετε κάποια σχάρα στο ταβάνι του αυτοκινήτου; Βγάλτε την. Όσο πιο αεροδυναμικό είναι το αυτοκίνητό σας, τόσο πιο καλή κατανάλωση έχει.
  • Πετάξτε τη σαβούρα από το πορτμπαγκάζ: Μερικά κιλά σαβούρας που κουβαλάτε συνεχώς μαζί σας μπορεί να αυξάνουν κατά πολύ την ετήσια κατανάλωση του αυτοκινήτου σας. Γι' αυτό μην κάνετε βόλτες την καρέκλα παραλίας - αφήστε την σπίτι.
  • Μην αμελείτε το σέρβις: Κρατήστε κάθε στοιχείο του αυτοκινήτου σας σε καλή κατάσταση έτσι ώστε να μην προκληθούν προβλήματα που μπορεί να σας κοστίσουν και πολύ περισσότερο από λίγη παραπάνω βενζίνη.
  • Χαλαρά το γκάζι: Μην επιταχύνετε χωρίς λόγο. Σίγουρα έχει πλάκα, αλλά εάν το κάνετε συχνά θα σας κοστίσει πολύ μακροπρόθεσμα, θα φθείρετε πρόωρα την μηχανή και τα φρένα και θα θέτετε τον εαυτό σας και τους άλλους σε κίνδυνο.
  • Κάντε έρευνα αγοράς για τα καύσιμα: Σε πρατήρια που βρίσκονται απέναντι μπορείτε να βρείτε μέχρι και τεράστιες διαφορές στις τιμές. Μην ψαρεύετε στο νταβατζιλίκι των εταιριών. Βρείτε το φθηνότερο πρατήριο και γίνετε καλός πελάτης, μέχρι να ακριβύνει κι αυτό. Είναι το ίδιο καύσιμο σε καλύτερη τιμή.
  • Ακολουθήστε τη συντομότερη διαδρομή: Μια βόλτα στο Google Maps, θα σας βοηθήσει να βρείτε τη συντομότερη κατεύθυνση και μάλιστα με λεπτομερείς οδηγίες και πρόβλεψη χρόνου άφιξης. Α ρε Google!
  • Περπατήστε: Είναι ανάγκη να πάρετε το αμάξι σας για να πάτε στο καφέ παραδίπλα; (Τροφή για σκέψη, ξέρω...) Μοιραστείτε τις διαδρομές - Έχετε παρέα που κάνει την ίδια διαδρομή; Μπορείτε να μοιράσετε τα έξοδα ή να χρησιμοποιείτε τα οχήματα όλων εναλλάξ. Έτσι το παίζετε και λίγο περιβαλλοντικά σκεπτόμενος.

Η καλύτερη λύση εάν σπουδάζετε σε πόλη είναι φυσικά η αστική συγκοινωνία. Το κατά πόσο αυτή είναι... αξιοπρεπής, θα το συζητήσουμε σε άλλο post, αλλά ακόμη και εάν είστε οδηγάρα μπορείτε με αυτά τα λίγα βήματα να κερδίσετε πάνω απο 200 ευρώ τον χρόνο.

Η Checklist είναι ένα δι-εβδομαδιαίο newsletter για την παραγωγικότητα, τους στόχους, τη ζωή στο εξωτερικό, τη διαχείριση του χρόνου και ότι επηρεάζει τη ζωή μας.

Γίνε μέλος μαζί με 800+ αναγνώστες για να λαμβάνεις την Checklist στο email σου.

Η κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

Γιατί είναι κλειστά τα σχόλια;

Το Φοιτηtips βρίσκεται σε αρχειακή μορφή και νέα σχόλια δεν γίνονται δεκτά. Τα παλαιότερα, φυσικά, παραμένουν στα αρχικά τους άρθρα, για να κρατήσουν ζωντανές τις πολλές ενδιαφέρουσες κουβέντες που κάναμε μεταξύ μας.

Η κουβέντα, όμως, συνεχίζεται στο δι-εβδομαδιαίο newsletter The Checklist και στο κλειστό group των αναγνωστών. Για περισσότερα, κάνε κλικ εδώ.

Ακόμη 10 χρήσιμα πράγματα που πρέπει να έχετε στο (φοιτητικό) σπίτι σας. 7+1 tips για να οργανώσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές.